PiirakkasukatÄidille tein joululahjaksi piirakkasukat hänen lempivärissään. Piirakkasukkien kuvio on ihanan yksinkertainen, sen oppii hetkessä ulkoa, eikä ohjetta tarvitse raahata mukana. Malli minun makuuni siis! Lankana käytin ihan perussukkalanka-Vilmaa, puikot oli muistaakseni kokoa 3,5. Ohjeena käytin Novitan sukkalehden piirakkasukkaohjetta. Ohje on mielestäni aika nafti, varsinkin jos käsiala on yhtään tiukahko.  Ohje väittää olevansa kokoa 38/39, mutta minun tekemäni olivat enemmänkin kokoa 37 (onneksi äidillä on pienet jalat!). Kantalapun tein korkeammaksi kuin ohjeessa, jotta sukka istuisi kauniisti jalkaan.

Piirakkakuvio 23 silmukalla:

 • n = nurja silmukka


 • o = oikea silmukka


 • lk = langan kierto


 • ylivetokavennus= nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun yli.

1krs: 5 n, 6 o, lk, 1 o, lk, 6 o, 5 n.
2krs: 4 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 3 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 4 n.
3krs: 3n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 5 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 3n.
4krs: 2 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 7 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 2n.
5krs: 1n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 9 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 1n.
6krs: 2 o yhteen, 21 o, tee ylivetokavennus.

Kuviota tehdään sukissa II ja III puikoilla. II puikolla on 12 ja III puikolla 11 silmukkaa. IV ja I puikoilla tehdään joustinneuletta 1 silmukka oikein kiertäen, 1 silmukka nurin. IV puikolla on 14 silmukkaa ja I puikolla 13. Yhteensä siis 50 silmukkaa.

Kantalappu on vahvennettu (joka toinen silmukka nostetaan, ja joka toinen neulotaan oikein, nurjalla puolella kaikki nurin).
Kärkikavennukset tehdään tekemällä piirakkakuviossa kavennukset ilman langankiertoja, samalla joustinneuleen molemmissa reunoissa I puikon lopussa ja IV puikon alussa tehdään kavennukset niin, että I puikon lopussa neulotaan kaksi oikein yhteen ja IV puikon alussa tehdään ylivetokavennus. Kun piirakkakuvio loppuu jatketaan kavennuksia II puikon alussa ja III puikon lopussa, kunnes jäljellä on 6s. Sitten katkaistaan lanka, pujotetaan se silmukoiden läpi, kiristetään ja päätellään. 


12 kommenttia:

 1. Kauniit piirakat ja tuo nappi on todella ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin noihin nappeihin kanssa, kun Etsyssä moisiin törmäsin.

   Poista
 2. Kauniit sukat! Valkoinen on jotenkin ihanan romanttinen väri villasukissa. Ja taas nuo ihanat napit! Minunkin oli pakko tilata samanlaisia, mutta posti tuntuu viipyvän ikuisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miun äiti on valkoisen suurin ystävä. Moniin pitsikuvioisiin neuleisiin minustakin kyllä valkoinen on osuvin väri. Toivottavasti saat napit pian. Posti tuntuu nkykyään olevan jotenkin hirmu hidas, vai kuvittelenkohan vaan.

   Poista
  2. Odottavan aika on pitkä, mutta postipoika toi napit tänään ja ne on ihania! :)

   Poista
 3. Herkät sukat. :) Piirakka on hyvä malli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tykkään kovasti tuommoisista kuvioista, jotka oppii nopeasti ulkoa, sillä ohjeen seuraaminen on minusta mälsää ja työlästä.

   Poista
 4. Minulle noissa silmukkamäärissä tulis hurjan isot sukat ja en ole osannut pienentää ohjetta. haluaisin tehdä nuo sukat mutta pienennyksen kanssa ongelmia. osaako joku auttaa?. yleensä mulla on sukissa 40 s yhteensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... en ole kovinkaan hyvä neuvomaan, mutta äkkiseltään tulee mieleen, että mitä jos vähentäisit silmukkamäärää tuosta sukan takaosasta (1 oikein kiertäen, yksi nurin). Lisäksi varmaan saat kokoa pienemmäksi, jos teet ohkaisella langalla ja puikoilla. Minulla näistä sukista tuli kyllä pienehköt, vaikka normaalisti sukissa pienempi silmukkamäärä (48s).

   Poista
  2. Löysin tällaisen ohjeen, jossa yhteensä 39 silmukkaa, mutta ne ovat sukat vauvalle... :) Suosittelen, että kokeilet tehdä sukat tuolla 50 silmukalla, sinut saattaa yllättää se, miten pienet sukista tulee... Pienemmän ohjeen linkki alla:
   http://arkimamma.blogspot.fi/2013/09/piirakkasukat-vauvalle.html

   Poista
  3. Pitää kokeilla ja katsoa mitä tuleee tolla alkyperäisellä ohjeella.


   Poista